System Center Essentials 2010

V průběhu podzimu letošního roku dojde k uvolnění beta verze produktu System Center Essentials 2010. RTM verze bude uvedena na jaře 2010. Essentials 2010 navazuje na svého předchůdce Essentials 2007. Jde o unifikované centralizované řešení Microsoft rodiny System Center pro správu středně velkých IT prostředí. Pomocí jedné konsole můžeme spravovat jak fyzické, tak virtuální servery, stanice, software i IT služby.

Klíčová vylepšení v Essentials 2010

Mezi klíčová vylepšení patří integrovaná správa virtualizace. Dále pak navýšení správy serverů z 30 na 50, počet spravovaných stanic je 500. Essentials prošel také několika vylepšeními v oblastech monitorování prostředí, nasazení software a správě aktualizací.


Instalace a konfigurace Essentials 2010

Instalace Essentials 2010 je jednoduchý proces plně řízený průvodci. Hned na první pohled došlo k několika příjemným změnám přímo v konzoli. Počítače, které chceme spravovat, můžeme vyhledávat na základě specifických kritérií jako je operační systém, service pack nebo organizační jednotky. Ve správě počítačů v Computers Overview je k dispozici Virtual Machine prostor. Administrátorské úkoly v konsoli jsou nově seskupeny do logických skupin.

Správa virtuálních prostředí

Nejzásadnější změnou oproti předchozí verzi Essentials 2007 je rozšíření funkcionality o správu virtualizace. Essentials 2010 umožňuje vytvářet virtuální stroje, kopírovat virtuální stroje z jiných serverů (P2V nebo V2V), provádění snímkování pro případnou obnovu a inteligentní plánování nových virtuálních strojů. Pro jednoduchou práci, jsou k dispozici předkonfigurované šablony virtuálních strojů.

Monitorování IT prostředí

Essentials 2010 využívá pro svou znalostní bázi stejné management packy jako Operations Manager 2007. Instalaci a aktualizaci těchto management packů lze provést nově přímo z konsole, která informuje o případných nových management pacích, podobně jako je tomu v Operations Manageru 2007 R2. Další funkce, která zjednoduší každodenní práci s monitorováním prostředí, je možnost jednoduše vytvářet notifikační pravidla na základě událostí a výstrah v konzoli. Poslední novinkou oblasti monitorování je rozšíření monitorování služeb o průvodce - service level wizards.

Nasazení software

Essentials 2010 umožňuje distribuci MSI nebo EXE balíčků s možností úprav pomocí parametrů. Celý proces je řízen průvodcem o pěti krocích. Při distribuci je možné nově vybrat v průvodci filtr, tzv. Target System Type pro architekturu, operační systém a jazyk. Také si můžete zvolit vlastní návratové kódy při neúspěšné instalaci EXE aplikace podobně, jako je tomu u MSI balíčků.

Správa aktualizací

Ve správě aktualizací přibyla možnost nastavení automatického stahování aktualizací pro vybrané produkty na základě prozkoumání prostředí. Samozřejmostí je i původní manuální volba produktů, pro které je možno aktualizace stahovat.

Závěrem

Essentials 2010 bude zajímavým řešením pro středně velké společnosti, poskytující vlastnosti virtualizace, konfigurační správy a monitorování prostředí v jednom produktu.

Autor: Petr Kosec

Next Post Previous Post