Nasazení Windows 7, ovladače, Windows PE, MDT 2010

V předchozím článku jsem se zabýval možnostmi integrace aktualizací a ovladačů do Windows 7 při jejich nasazení. Další problematikou, především pak ve firemní sektoru je jak se dostat rychle a jednoduše k ovladačům, které mají být použity ve Windows PE 3.0 a operačním systému jako takovém. Různí výrobci nabízejí různé možnosti. Samozřejmě je možné použít metody, které jsem popisoval v předchozím článku - tedy čistá instalace Windows 7 a následné vyhledání ovladačů. Další možností je stáhnutí jednotlivých ovladačů ze stránek podpory výrobce hardware. Někteří výrobci hardware pro firemní sféru nabízejí i další možnosti. Při importu ovladačů pro jednotlivé modely do MDT 2010 doporučuji vytvořit podsložky, kde název složky v MDT může být například název modelu, pro který jsou ovladače určené. Při práci s MDT 2010 není nutné integrovat do Windows PE (WinPE) image, který se používá pro start instalace integrovat všechny ovladače - nezbytně nutné jsou MassStorage a Network (řadič disků a síťové karty), všechny ostatní ovladače pouze zvětšují velikost WinPE image a tím zpomalují start instalace. Z tohoto důvodu doporučuji umístit ovladače do zvláštní složky v MDT 2010, nazvané například WinPE a při generování boot image zvolit pro integraci pouze tuto skupinu ovladačů.

Dell

nabízí možnost stažení ovladačů z jediného místa, kde ovladače jsou umístěny v .cab souborech, se kterými je velice jednoduchá práce - jedná se o archiv, který je možné rozbalit přímo v operačních systému, použít nástroj expand.exe, případně MDT 2010 .cab archívy podporuje nativně. Ovladače pro Windows PE 3.0 a jednotlivé modely je možné stáhnout na této stránce. Dle popisů jednotlivých ovladačů je zřejmé, pro jaký operační systém a model jsou určeny. Důležitou částí je WinPE - Windows PE 3.0. Tento archiv obsahuje ovladače síťových karet a řadičů disků, které jsou nezbytně nutné pro nastartování instalací ze sítě. Přímé stahování tohoto archivu je možné zde (cca 25,5MB). Další skupiny ovladačů jsou pro jednotlivé modely dodávané Dellem, kde jednotlivé .cab soubory obsahují všechny ovladače pro daný model. Vzhledem k tomu, že archivy obsahují všechny ovladače pro daný model, je velikost více jak 150MB u jednotlivých archivů. Archivy zveřejněné na této stránce jsou aktualizovány jednou za několik měsíců a pokud je zapotřebí novější ovladač, je nutné použít stránky podpory výrobce.

HP

nabízí pro stahování ovladačů pro jednotlivé modely “HP SoftPaq Download Manager” - ke stažení zde (cca 8MB). Po instalaci tohoto nástroje a jeho spuštění je nejprve zobrazena volba, zdali chcete aktualizace pouze pro daný model počítače (pokud je spuštěno na HP) nebo zdali zobrazit software pro všechny modely HP. Při spuštění nástroje se stáhne aktuální katalog ze stránek HP. Prostředí aplikace je jednoduché a dá se velice jednoduše zorientovat v prostředí.

Po zvolení odpovídajícího modelu, jazyka a ovladačů (SoftPaq) jsou tyto uloženy na lokální počítač - je možné zvolit jejich rozbalení a tím tak i jednodušší integraci do WinPE a instalačních images. Při vyhledávání je možné zvolit vyhledání pouze aktualizací, tedy ty nejposlednější verze daného SW.

Lenovo

nabízí nástroj Update Retriever 4.0 - ke stažení zde (cca 13MB) - instalace v mém případě vyžadovala restart počítače (což tak trochu nechápu). Práce s tímto nástrojem je podstatně komplikovanější, nežli s nástrojem od HP. Nejprve je nutné přidat modely, pro které bychom rádi stáhli aktualizace / ovladače, software nenabízí seznam zařízení, pro které můžeme stahovat, je nutné tato zařízení explicitně vypsat. Neznám modelovou řadu Lenovo, ale na webu jsem vybral několikeré modely - SL410, T510i, T410i - podařilo se mi zapsat pouze T510, T410 - asi je zapotřebí větší znalost modelové řady.

Následně se nástroj připojí k internetu a stáhne aktualizace - opět v mém případě nástroj nic nestáhl - chybová hláška FAIL - invalid parameters je poněkud nic neříkající. Nemohu tedy soudit kvalitu stažený informací od Lenova, ale nástroj je nejhůře propracovaný a ovladatelný z výše uvedených možností.

Další výrobci

u ostatních výrobců HW jsem se setkal pouze s nástroji, které dokážou aktualizovat pouze konkrétní systém, na němž jsou nainstalovány, teda v takový případech a přípravě hromadných instalací nezbývá nežli použít catalog.update.microsoft.com či stránky podpory daného výrobce. Pokud byste se někdy setkali s podobným nástrojem, jenž není výše uvedený, napište do komentáře ke článku, rád doplním.

Autor: Ondřej Výšek

Ondřej je Microsoft MVP od roku 2004, v roce 2008 založil komunitní web optimalizovane-it.cz. Za svou IT karieru, jenž započala v roce 1993 prošel celou řadou pozic, od konzultanta, přes architekt, až po vytváření vizí a strategií zákazníků. V prostředích, ve kterých pomáhal byly desítky, ale i stovky tisíc uživatelů a systémů. V posledních letech se zabývá především cloudovými technologiemi Microsoft 365 a Azure ve společnosti KPCS CZ.

Next Post Previous Post