Microsoft MultiPoint Server 2010

Společnost Microsoft uvolnila nový produkt, který nese název Microsoft MultiPoint Server 2010. Jedná se o specifický serverový produkt postavený na Windows Server 2008 R2 a je určený především pro školní zařízení či knihovny. Pomocí tohoto serveru je možné sdílet jeden počítač více uživateli - také označováno jako “Shared Computing”. Po připojení na stanici je pak sdílena instance operačního systému, obdobně jako to je při přístupu pomocí Remote Desktop Services.

Microsoft Multipoint Server 2010 bude možné zakoupit jako OEM nebo v rámci Microsoft Academic Volume Licensing od 1.března 2010. Ve srovnání s funkcemi dostupných v rámci Windows Server 2008 R2 RDS či Windows 7 uživatel nebude schopen provozovat například Aero Glass, Windows Flip, Task Bar previews, Media center. Toto omezení je především z důvodů maximálního využití dostupného hardware více uživateli. Věřím, že se podobný přístup ke sdílení počítačů bude stále více objevovat právě například při výuce či jiných případech, kde není možné z nějakých důvodů uživateli přidělit vlastní počítač a podobně.

Možná si kladete otázku jak připojit až 10 monitorů k jednomu počítači, již v dnešní době existuje několik výrobců hardware - tzv. "zero client", který tyto funkce nabízí. Výčet dostupných zařízení je dostupný u popisu Microsoft MultiPoint Server 2010

Microsoft v rámci uvedení Microsoft MultiPoint Server 2010 vydal tiskovou zprávu, aktualizovány jsou také stránky věnované tomuto produktu a spuštěna stránka s videi prezentující tento produkt. Z této stránky vybíráme několik zajímavých ukázek:

Autor: Ondřej Výšek

Ondřej je Microsoft MVP od roku 2004, v roce 2008 založil komunitní web optimalizovane-it.cz. Za svou IT karieru, jenž započala v roce 1993 prošel celou řadou pozic, od konzultanta, přes architekt, až po vytváření vizí a strategií zákazníků. V prostředích, ve kterých pomáhal byly desítky, ale i stovky tisíc uživatelů a systémů. V posledních letech se zabývá především cloudovými technologiemi Microsoft 365 a Azure ve společnosti KPCS CZ.

Next Post Previous Post